Передплата 2024 «Добрий господар»

Тому, хто дарує вам «гречку», піднесіть 28 жовтня гарбуз!

Вочевидь, більшість українців уже визначились зі своїм вибором. Але завжди є чималий відсоток тих, хто вагається до останнього, або ж, зважаючи на нинішні реалії, розривається між бажанням проголосувати за переконаннями та залежністю від подачок, якими грошовитий мажоритарник щедро обдаровував збіднілий електорат. А такий “Дід Мороз” був майже у кожному виборчому окрузі.

Найбільша небезпека цих виборів, власне, у тому, що багато хто з виборців таки попався на гачок оцих кандидатів-меценатів, отримавши в різний спосіб від них якесь благо. І тепер опинився перед дилемою — віддячити кандидату своїм голосом чи голосувати по совісті.

Лідер опозиції Юлія Тимошенко у своєму зверненні до виборців закликала українців, які опинилися в такій “делікатній” ситуації, не вагатися, а рішуче проголосувати проти “благодійників”. «Я візьму на себе сміливість дати вам кілька порад. Можете дослухатися до них чи ні. Врешті, це ваше життя й ваше право проводити чи не проводити над собою політичні експерименти», — йдеться у зверненні Юлії Володимирівни.

«Пам’ятайте, що головну перемогу Янукович та його клани запланували отримати у мажоритарних округах. Не допустіть цього! У мажоритарних округах вам доведеться боротися проти себе», — пише Тимошенко. За її словами, виборцям доведеться проголосувати проти мажоритарного кандидата в депутати, який їм більше за всіх інших чогось «подарував». «Усунути від влади мафію — це завдання не лише опозиції. Цього разу опозиція сама із цим завданням не впорається. Це війна проти диктатури, проти несправедливості, яка потребує мобілізації кожного з вас», — йдеться у зверненні ув’язненої опозиціонерки.

На жаль, повернення мажоритарної системи повернуло і махрову виборчу корупцію. В нинішніх українських реаліях “мажоритарка” — це зло. Але з цим злом можна боротися. Повертаючи “мажоритарку”, влада домагалася лише одного — отримати в парламенті залежних від неї, а відтак керованих депутатів-бізнесменів (зазвичай це такі собі місцеві олігархи), які заробили свої мільйонні статки не завжди праведним шляхом. Саме такі товстосуми через тотальний підкуп виборців мали хоч якийсь шанс конкурувати з кандидатами від опозиційних сил. Зазвичай вони ще й намагалися примазуватися до опозиційних брендів, бо розуміли, що на одних лише подачках в парламент не заїдеш. Зрештою, якщо кандидат у народні депутати не може запропонувати якусь зрозумілу ідею, якщо йому бракує інтелекту, вміння спілкуватися, дискутувати, якщо за ним не стоїть потужна політична сила, якій довіряють люди, але є чималі гроші, тоді такий кандидат іде звичним для нього способом — купує мандат. Колись, можливо, він купував собі диплом, потім посаду, потім продажних чиновників, а тепер — місце під парламентським куполом.

Отже, для того, аби зламати владі оцю корупційну мажоритарну схему, достатньо лише принципово не голосувати за тих кандидатів у депутати, які рясно “засівали” ваш округ! Треба дати зрозуміти і владі, і товстосумам, що вони недооцінили свого виборця, прорахувалися, сподіваючись, що українців можна на корені купити! Тому, хто дарує вам “гречку”, піднесіть 28 жовтня гарбуз!

Схожі новини