Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Сядемо усі?

Понад десять років тому, у січні 2001-го­­ (ще за президента Кучми!), парламент скасував кримінальну відповідальність за “наклеп” і “образу”. А у вівторок, 18 вересня.., знову цю відповідальність запровадив!

Прийняті в першому читанні зміни до Кримінального й Кримінально-процесуального кодексів (законопроект “регіонала” Віталія Журавського) передбачають за “наклеп, тобто поширення завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її репутацію”, — штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або до року виправних робіт. За “наклеп, що міститься в публічному виступі, публічно демонструється у творах або засобах масової інформації”, — той самий штраф або виправні роботи до двох років, або “арешт” до шести місяців. Великі штрафи й виправні роботи передбачені також за “образу, тобто приниження честі та гідності іншої особи, виражене в непристойній формі”.

Уявляєте, у що це виллється в українських реа­ліях? Опозиціонери без депутатського мандата уже не зможуть на телешоу називати своїх опонентів від влади, скажімо, “представниками злочинного режиму”. А ну як ті опоненти подадуть в суд за наклеп чи образу? Догадайтеся з трьох разів, рішення на чию користь, влади чи опозиції, прийматиме у таких випадках вітчизняна Феміда... Журналістам же цей законопроект, якщо він набуде чинності, взагалі заткне рота! Представникам влади не можна буде присвятити навіть найбільш безневинного оціночного судження, на кшталт “такого-то пов’язують з інтересами олігарха такого-то”. Обидва, якщо захочуть, подадуть на журналіста до суду! Перший скаже, це наклеп, я жодного стосунку до нього не маю. А другий згадає про образу. Мовляв, визначення “олігарх” щодо мене вважаю непристойним... Прийняття скандального законопроекту Журавського в цілому поставить на свободі слова в Україні великий і жирний хрест.

“Законопроект є небезпечним кроком назад, — заявила міжнародна організація “Репортери без кордонів”. — Його прийняття буде серйозним ударом по свободі преси”. За словами заступника голови Верховної Ради Миколи Томенка, “ситуація сумна: ми показуємо, які цінності сповідуємо... Якщо ця норма з’явиться, я думаю, третину журналістів пересаджають”. А ось думки небайдужих українців із мережевих форумів:

Задавив “регіонал” людину, але про це вже писати не можна. А раптом суд скаже, що він не задавив, і це буде вже “наклеп”. А це вже тюрма... Усім рота заткнути хочуть — аби всі боялися.

Цей блюзнірський законопроект — крок навіть не до білорусизації чи путінізації, а до північнокореїзації України.

Треба ще до виборів пересаджати журналістів, аби не писали про фальсифікації на виборах.

У сусідній Росії подібний закон прийняли у липні, тож “товариші” йдуть правильною дорогою... Залишається сподіватися, що у влади вистачить розуму не доводити до прийняття ідіотського законопроекту в цілому. Із “наклепницькою” Україною Захід не говоритиме! Тож із мріями про визнання Європою і США виборів у Раду демократичними доведеться розпрощатися.