Передплата 2024 «Добра кухня»

Форум видавців: найкращий і найгірший водночас?

Банальна, але правдива думка: у кожного з книголюбів відбувся свій Форум видавців у Львові. Ще б пак! Понад 800 різноманітних заходів! Почути-побачити бодай одну соту з усіх акцій, презентацій, читань та виступів – і то вже чимале досягнення для того, хто чекає на свято цілий рік. Тому не дивно, що і враження можуть кардинально різнитися між собою.

Літературний критик та перекладач Ірина Славінська вважає, що цьогорічний Форум «був одним із найліпших на моїй пам’яті». Видавець та перекладач Божена Антоняк переконана, що це був найгірший, принаймні за організацією, Форум. Зрозуміло, що висновки спираються на власний досвід. Мені, скажімо, бракувало підказок — радіооголошень, які мали б лунати постійно, допомагаючи зорієн­туватись, що і де саме зараз відбувається. Неприємно здивувала організація авторської зустрічі з Віктором Єрофєєвим у п’ятницю о 17-й годині у Музеї історії релігії. Вона не відбулась. Через півгодини даремного очікування, не дочекавшись жодних пояснень від організаторів, пішла на наступну акцію. Згодом, кажуть, кудись телефонували й нарешті дізнались, що письменник напередодні виїхав додому. Натомість з європейською пунктуальністю була організована прес-конференція конкурсу «Книжка року Бі-бі-сі»: організатори тричі (!) попередили учасників телефоном, о котрій годині і де саме відбуватиметься подія… Тож — хто на яку подію потрапляв, такі висновки про організаторів робив.

Побувала на кількох презентаціях нових видань. Мені сподобались і традиційні, і несподівані за формою. Олександр Бойченко просто читав уривки з нового видання «Аби книжка*» та з «Мої серед чужих», заповнюючи короткі паузи фрагментарними зауваженнями та імпровізованими дотепами. Ірен Роздобудько розповіла про нові книжки, прочитала уривок з майбутнього роману «ЛСД» («Ліцей слухняних дружин»), а Ігор Жук співав уже добрі відомі й улюблені слухачами пісні…

Галина Пагутяк презентувала нову книжку «Уріж та його духи», Василь Габор — довгоочікувану «Про що думає людина: візії та невигадані історії». Письменники зробили акцент не на читанні уривків, а на розповідях про зміст нових книжок. Але першість у рейтингу «несподівана презентація» я віддала б роману російської письменниці Юлії Мельникової «Львів самотніх сердець». Перекладач та модератор зустрічі Галина Пагутяк змушена була проводити її сама. Винуватиця події заблукала десь у лабіринтах львівських вуличок. Галині, яка переклала роман Юлії з російської, вже довелось почути закиди у тому, що стиль письменниць підозріло подібний. А тут ще й авторка за загадкових обставин не прийшла на презентацію… Натомість поява розпашілої від хвилювання Юлії врешті-решт зняла усі запитання.

Про те, яка ситуація спостерігається у вітчизняному книжковому світі, говорити теж доволі важко. Одні видавці кажуть, що продажі на Форумі впали порівняно з минулими роками практично удвічі, а то й утричі. Інші хваляться, що привезли новинок удвічі більше, аніж сподівались, і розпродали їх зі стендів напрочуд добре. По кожному «пункту» у кожного — своя думка. Навіть щодо наметів на «стометрівці». Головний редактор видавництва «Грані-Т» Олена Мовчан поділилась на «Фейсбуці» своїми висновками: цього року видавництво обмежилось вуличною торгівлею, і тепер запевняє, що абсолютно правильно зробили з огляду на вартість місця в палаці й організаційні моменти. «Продажами дуже задоволені, нерви в порядку, жодних розчарувань, ніяких надзусиль і надгрошей даремно не витрачено, настрій чудовий».

Натомість Божена Антоняк (видавництво «Урбіно») вважає проб­ний досвід роботи у наметі негативним. «Намети в дощ себе ніяк не виправдовують, книжки доводиться притьма виносити на стенд у приміщення, бо вони псуються. Я вже мовчу про те, що там навіть стілець не передбачений, невже продавець повинен, на думку організаторів, весь день простояти по стійці «струнко»? А коштує щастя, між іншим, 1400 гривень, на 500 грн. дорожче, ніж минулого року»…

Тим часом літературним конкурсам вдається втримати свої позиції і навіть зробити крок уперед. «Коронація слова» оголошує про рекордний врожай: 23 нові книжки, видані до Форуму видавців. Автори — переможці та лауреати цьогорічного конкурсу та володарі нагород попередніх років, які продовжують активно писати. Такою цифрою дотепер «Коронація» похвалитись не могла. Конкурс «Книжка року Бі-бі-сі» потішив новиною: конкурс додає нову номінацію — «дитяча література»… Відтепер висунуті видавцями претенденти на довгий список формуватимуться у дві колони: «дорослу» і «дитячу», що надзвичайно тішить тих, хто пише для маленьких читачів.

Схожі новини