Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Де кордони «свободи слова»?

У весь минулий тиждень в арабському світі тривали масштабні антиамериканські протести. Найгарячіше було у п’ятницю.

У Судані демонстранти не лише вдерлися на територію посольства США, а й атакували амбасади Британії і Німеччини. У зіткненнях троє осіб загинуло. У Тунісі сотні демонстрантів підпалили посольство США і американську школу. Також троє загиблих. У Лівані натовп намагався розтрощити американський фаст-фуд KFC. Багатотисячні демонстрації відбулися також у Єгипті, Бангладеш, секторі Газа, Афганістані й Пакистані (там спалили ляльку, що зображала президента Обаму). Прапори США й Ізраїлю палили маніфестанти-мусульмани у Лондоні... А у вівторок, коли все почалося, у лівійському місті Бенгазі загинув унаслідок підпалу американського консульства посол США в Лівії Кріс Стівенс. Згодом загинуло кілька демонстрантів у Ємені. Вони теж атакували американську амбасаду.

Хвилю насильства спровокував образливий для мусульман фільм. Режисер-анонім зняв його у Каліфорнії і виклав в інтернет, на YouTube. Фільм представляє ісламського Пророка Магомета як... гульвісу, бабія і педофіла. Через кілька днів зміст цього провокаційного кіноопусу переклали арабською, і обурені Близький Схід та Північна Африка запалали.

За іронією долі, чи не наймасштабніші антиамериканські протести відбуваються у країнах, де перемогла “арабська весна”, — у Тунісі, Лівії і Єгипті. “Революції” у тих краї­нах США підтримали (щоправда, не всюди відразу), але любові до американського “шайтана” у єгиптян і лівійців від того не додалося... З Єгиптом в Обами зараз взагалі велика проблема. Найнаселеніша арабська держава щороку одержує від Вашингтона 1,5 мільярда доларів на потреби армії (більше американці дають тільки сусідньому Ізраїлю). Республіканські противники Обами вже закликали його припинити цю допомогу, оскільки, мовляв, президент Єгипту, “брат-мусульманин” Мурсі, так толком і не вибачився за напад на посольство США в Каїрі. Але порвати з Єгиптом — значить поставити під загрозу мирний договір цієї держави з Ізраїлем. Якби Каїр його розірвав, ті самі республіканці Обаму би з лайном змішали. А президентські вибори в Америці вже на початку листопада, — от і будь мудрий... Сильно тиснути на Єгипет Вашингтон не хоче ще й тому, що не бажає, аби серед правлячих на берегах Нілу “братів-мусульман” взяли гору радикальні ісламісти.

Напружену ситуацію довкола антиісламського фільму спробувала розрядити державний секретар США Гілларі Клінтон. “Уряд США не має абсолютно нічого спільного з цим фільмом, — заявила Клінтон у своєму зверненні до обурених арабів. — Ми вважаємо цей фільм огидним... Знаю, що деяким людям важко зрозуміти, чому уряд США не може і не намагається заблокувати виробництво таких фільмів. У світі сучасних технологій це неможливо. Але навіть якби було можливо, наша країна має тривалу традицію свободи слова, яка записана в конституції”.

Боюся, ці аргументи в арабському світі будуть абсолютно не зрозумілими. Навіть у тих його країнах, де, як нещодавно говорили на Заході, перемогла “демократія”. Ба більше, навіть в Україні багато хто не уявляє собі, як же це можливо: мати усі владні важелі й не користуватися ними через якісь там конституцію чи свободу слова...