Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Кому заважають «сімки-невидимки»?

Сьогодні, коли купуємо сім-карту для мобільного телефону, жодних документів від нас не вимагають. Але, не виключено, невдовзі буде інакше. Держспецзв’язок України розробив законопроект “Про внесення змін до Закону “Про телекомунікації”. Документ, зокрема, передбачає, укладення обов’язкових договорів при продажу стартових пакетів — тобто від покупця “сімки” вимагатимуть паспортні дані.

Певні незручності через тяганину з паспортом і договором будуть найменшою бідою. Хоча, коли ти в Україні, вдома, можна й з паспортом “сімку” придбати. А для людей, які подорожують, проблеми таки будуть. До мене нещодавно проїздом із Молдови в Росію заїжджав однокурсник. Перетнув український кордон, купив першу-ліпшу “сімку”, — і вже телефонує, спілкується. Маю сумнів, що йому, коли він в’їжджав в Україну лише на кілька днів, захотілося б договір із мобільним оператором укладати. Найімовірніше, телефонував би в роумінгу, витрачав би зайві гроші...

Нововведення, якщо його запровадять, вдарить по малому бізнесу. Продаж “сімок” забезпечує нині чималу частку виручки невеличких крамничок, де продають усяку всячину. Якщо треба буде укладати обов’язковий договір, то продаватимуть мобільні стартові пакети лише у спеціальних точках продажу. А власники кіосків ламатимуть голову, чим торгувати замість сім-карт. Якщо не придумають, доведеться згортати бізнес. А значить, скорочувати робочі місця.

У записці Держспецзв’язку, повідомила “Українська правда”, про продаж “сімок” за паспортами сказано так: “Впровадження цієї процедури дасть можливість... правоохоронним органам ідентифікувати споживачів при проведенні заходів щодо запобігання правопорушенням та їх розкриття”. Якщо перекласти з канцелярської мови, це означає, що міліції буде простіше ловити злочинців. Зараз, мовляв, зловмисник купив “сімку” анонімно і балакає собі з ким і скільки хоче. А якщо під час продажу надасть свої паспортні дані, то правоохоронці відразу вирахують, хто саме й звідки телефонує.

Сім-карти за паспортом продають у Росії — там це мотивують необхідністю боротьби з тероризмом. Не купиш “сімку” без паспорта і в Білорусі. Чим там мотивують, не знаю, але на практиці використовують для пошуку незадоволених “бацькою”. Пам’ятаєте останні президентські вибори в Білорусі? Тоді міліція жорстоко розігнала опозиційний мітинг, на який люди вийшли, протестуючи проти фальсифікації виборів. Багатьох демонстрантів взяли просто на площі, а до багатьох міліціонери прийшли згодом. Вирахували неугодних саме за допомогою “паспортизованих” сім-карт. Перебуваючи на площі, демонстранти користувалися мобільним зв’язком. Тож у компетентних органах без проблем вирахували, хто саме у той час, коли відбувався опозиційний мітинг, перебував на площі...