Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Треба готуватися до «Шторму-12»...

Російське видання “Комерсант” трохи розповіло про діяльність Служби зовнішньої розвідки Росії.

«У січні 2012 року СЗР оголосила три закриті тендери на суму понад 30 мільйонів рублів, мета яких — виробити нові методики моніторингу блогосфери. Головне завдання — «масове поширення інформаційних повідомлень у заданих соціальних мережах з метою формування громадської думки».

Система «Диспут» повинна займатися, зокрема, «дослідженням... поширення інформації у соціальних мережах» і «визначенням факторів, що впливають на популярність і поширеність відомостей». Отриману інформацію аналізуватиме система «Монітор-3». Її завдання — «розробка методів організації та управління в Інтернеті віртуальною групою залучених експертів», а також «отримання від експертів інформації в заданих предметних областях». І нарешті, система «Шторм-12», яка вкидатиме ту чи іншу “потрібну” інформацію у соціальні мережі. «Після того, як розробка завершиться, почнуться попередні випробування, що мають довести ефективність системи», — розповіло джерело видання у СЗР. Де саме пройдуть випробування? «На першому етапі це можуть бути країни Східної Європи, що входили до складу Радянського Союзу».

Здогадайтеся з трьох разів, що це за “країни Східної Європи”... Саме Україна і Білорусь найбільше підходять на роль полігонів для випробувань цього інформаційного “шторму”. Все-таки в країнах Балтії чи Закавказзя, навіть у Молдові набагато менше громадян, які споживають здебільшого російськомовну інформацію. Утім, судячи з багатьох обговорень на вітчизняних інтернет-форумах, українською мовою у російських спецслужбах уже володіють... Україна, звичайно, російським “диспутантам” набагато цікавіша, ніж Білорусь. Як би Путін Лукашенка не ненавидів, а ситуація в наших північних сусідів не викликає у Кремлі такої тривоги, як ситуація в Україні. Де усе ще невідомо, куди воно поверне, де шальки політичних терезів усе ще можуть хитнутися в інший бік... До того ж у нас цієї осені відбудуться парламентські вибори. Коли ж іще маніпулювати громадською думкою, вкидаючи в Інтернет компромат і дезінформацію? Відтак треба готуватися до брехливого “Шторму-12”...