Передплата 2024 ВЗ

Компанія «Філіп Морріс Україна» запустила нову тютюнову фабрику на Львівщині

У неї вклали 30 мільйонів доларів, що є найбільшою інвестицією в економіку України з початку війни.

Маємо на Львівщині економічний феномен: провідна міжнародна тютюнова компанія Philip Morris International запустила на Львівщині нову фабрику, в яку інвестувала 30 мільйонів доларів США. З початку повномасштабного вторгнення це найбільша інвестиція в економіку України від іноземної компанії і найбільше релоковане підприємство на Львівщині (досі тютюнова фабрика працювала у Харкові, але зараз релокувалася в нашу область).

Як розповів під час відкриття нової фабрики генеральний директор «Філіп Морріс Україна» Максим Барабаш, заплановано, що тут працюватиме пʼять виробничих ліній. Першу з них запустили у травні, ще чотири будуть введені в експлуатацію до кінця року. Це виведе виробничу потужність фабрики на 10 мільярдів штук цигарок на рік, що повністю покриє потреби компанії щодо
забезпечення українського ринку продукцією.

«Цього року Філіп Морріс відзначає тридцять років роботи в Україні. За цей час ми інвестували близько 750 мільйонів доларів в українську економіку, — сказав Максим Барабаш. — Попри складні умови ми змогли показати стійкість і фокус на досягненні результатів. Те, що ми запустили фабрику менш ніж за рік, свідчить про нашу беззаперечну впевненість у майбутньому України. Крім того, інвестиції таких компаній, як Філіп Морріс, надзвичайно важливі для покращення іміджу України з метою подальшого залучення міжнародних інвесторів, створення робочих місць та надії на швидке післявоєнне відновлення».

За словами гендиректора, на фабриці в Харкові працювало 650 осіб. Керівництво компанії максимально сприяло евакуації та працевлаштуванню людей разом із сімʼями, тому зараз на фабриці на Львівщині вже працюють сто осіб. Усього тут буде створено 250 робочих місць, ще 150 працівників будуть релоковані сюди до кінця року.

Окрім цього, компанія вже виділила понад 1,3 мільйона гривень на ремонт громадського укриття поблизу фабрики та планує додатково інвестувати 60 млн грн у будівництво власного укриття на території фабрики. Компанія «Філіп Морріс Україна» працює на українському ринку з 1994 року і за цей час інвестувала в економіку України понад 750 млн доларів У 2023 р. ФМУ сплатила в Україні 30,3 млрд грн податків. З початку повномасштабного вторгнення виділила 400 млн грн на гуманітарні проєкти.

Під час пресконференції голова Львівської ОВА Максим Козицький розповів, що на Львівщині працюють вже 240 підприємств-релокантів, а от Філіп Морріс він назвав «вишенькою на торті» серед цих підприємств, підкресливши, що відкриття тютюнової фабрики — найбільша інвестиція за час війни в Україні. Також губернатор зауважив, що на логотипі Філіп Морріс є два леви, а у гербі Львові і Львівщини — також є зображення лева. «Левчик знайшов левчика» — так образно охарактеризував Максим Козицький інвестиційний процес на Львівщині.

«Для нас мають значення три речі в умовах війни — це створення робочих місць, відновлення промисловості, виробництва і сплата податків, — зазначив під час пресконференції голова комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха. — І тут ми бачимо реалізацію проекту, який ці всі три фактори врахував і дав приклад іншим».

Довідка «ВЗ»

Philip Morris International є провідною міжнародною тютюновою компанією, що має на меті створеннямайбутнього без тютюнового диму. Асортимент бездимних продуктів PMI включає системи для
електричного нагрівання тютюну, нікотиновмісні POD-системи, а також
продукти з нікотином для перорального прийому.

З 2008 року PMI інвестувала понад 12,5 мільярдів доларів США в розробку, наукові дослідження такомерціалізацію інноваційних бездимних продуктів для повнолітніх курців, які інакше продовжували б
курити, з метою повного припинення продажу сигарет.

Станом на 31 березня 2024 року бездимна продукція PMI була доступна для продажу на більш ніж 80 ринках по всьому світу.

Фото Львівська ОВА

Схожі новини