Передплата 2024 «Добра кухня»

У ЄС досі визнають путіна «президентом» росії: пояснення

  • 08.05.2024, 18:30
  • 620

У Європейській комісії пояснили, що Євросоюз не відмовився визнавати володимира путіна «президентом» рф, бо щодо цього не змогли домовитися усі держави-члени

володимир путін. Фото із сайту ВВС
володимир путін. Фото із сайту ВВС

Про це заявив речник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано на брифінгу у Брюсселі.

Він зазначив, що ЄС як такий не має повноважень визнавати чи не визнавати чиюсь владу, а традиційно таке рішення ухвалюють держави-члени.

«Звичайно, якщо 27 країн-членів одностайно кажуть, що вони не визнають легітимність представника країни, як це зробили у випадку лідера Сирії Асада чи диктатора у білорусі лукашенка, тоді ми можемо мати цю позицію.

У випадку росії немає загальноєвропейської позиції ЄС, погодженої 27 країнами, яка б стверджувала, що ми не бачимо путіна легітимним представником Росії", — пояснив Стано.

«Фактом є те, що він сидить у кремлі, і з кремля він управляє найбільш насильницькою та жорстокою агресією у новітній історії Європи, агресією проти України», — додав речник.

Стано зазначив, що ЄС висловив консенсусну позицію щодо так званих «виборів президента» в рф у заяві від 18 березня, яку погодили 27 держав-членів. У цій заяві Євросоюз розкритикував російські «вибори» як такі, що проходили з численними обмеженнями, без участі реальної опозиції і відбувалися, зокрема, на окупованих територіях України.

«Тому повторю — позиція ЄС щодо білорусі, Сирії та Венесуели, до прикладу, була погоджена 27 країнами-членами щодо визначення того, як ми розглядаємо тих людей, що залишились при владі… У випадку росії… немає загальноєвропейської позиції про те, чи ми визнаємо путіна легітимним президентом», — наголосив Стано.

Він також запевнив, що участь кількох дипломатів ЄС у так званій «інавгурації» путіна не впливає позицію Євросоюзу про підтримку України.

Схожі новини