Передплата 2024 ВЗ

Венесуела втратила свій останній льодовик: деталі

  • 08.05.2024, 22:00
  • 586

Останній льодовик Венесуели розтанув настільки, що вчені перекласифікували його на льодовикове поле

Льодовик, який розтанув. Фото АР
Льодовик, який розтанув. Фото АР

Відтак Венесуела стала першою країною, яка втратила всі свої льодовики, у сучасній історії.

Країна була домівкою для шести льодовиків у гірському масиві Сьєрра-Невада-де-Мерида, що лежить на висоті майже 5000 м над рівнем моря. Пʼять льодовиків зникли до 2011 року — залишився лише льодовик Гумбольдта, Ла-Корона.

Прогнозувалося, що льодовик Гумбольдта проіснує щонайменше ще 10 років, але вчені не мали змоги спостерігати за ним протягом кількох років через політичні потрясіння у країні.

Тепер оцінки засвідчили, що льодовик розтанув набагато швидше, ніж очікувалося, і зменшився до площі менш ніж 2 гектари. Через це його класифікацію змінили з льодовика до льодовикового поля.

«Інші країни втратили свої льодовики кілька десятиліть тому, після закінчення малого льодовикового періоду — відносного похолодання, що тривав протягом 1400—1850 років. Та Венесуела, мабуть, перша, хто втратив їх у наш час», — заявив Максиміліано Еррера, кліматолог та історик погоди, який робить хроніку екстремальних температурних рекордів в інтернеті.

За словами Еррери, Індонезія, Мексика та Словенія є наступними в черзі на втрату льодовиків. Причому індонезійський острів Папуа і Мексика зазнали рекордного потепління в останні місяці, що, як очікується, прискорить танення льодовиків.

«Втрата Ла-Корони означає втрату набагато більшого, ніж сам лід, вона також означає втрату багатьох екосистемних послуг, які надають льодовики, — від унікальних мікробних середовищ до середовищ, що мають значну культурну цінність», — пояснив Керолайн Класон, гляціолог (Гляціологія, або кригознавство — наука про форми, склад, будову і властивості криги — Ред.) і доцент Даремського університету.

Останнім часом світ переживає кліматичне явище Ель-Ніньо, яке призводить до підвищення температури і, як вважають експерти, може прискорити зникнення тропічних льодовиків.

Схожі новини