Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«У своїх виробах поєднуємо красу і міць»

З продажу прикрас зі сталі, оздоблених вишивкою, «Пан Клим» частину коштів віддає на підтримку ЗСУ

"Пан Клим" Лев (справа) разом з батьком Максимом. Фото з особистого альбому Максима Клименка
"Пан Клим" Лев (справа) разом з батьком Максимом. Фото з особистого альбому Максима Клименка

Коли людина вміє вигадати щось оригінальне та ще й сама це зробить, талантом цієї людини захоплюються всі. А якщо таку красу ще й зробив чоловік — тим більше! Хоча найвідомішими у світі майстрами-ювелірами були саме чоловіки. Але тут йдеться не про вироби зі золота-срібла, а… металу, що прикрашені вишивкою.

Такі оригінальні прикраси виготовляє львів'янин Максим Клименко. І навіть створив невелику майстерню, яку назвав на честь свого сина Лева — «Пан Клим».

Кухар-бармен за освітою круто змінив свою професію на початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Перші три місяці Максим роздумував — як і чим можна допомогти українським захисникам. Але знав, що має робити щось таке оригінальне, якого досі не робив ніхто.

— Моя мама гарно вишиває, — розповів журналістці «ВЗ» Максим Клименко. — З дитинства я бачив, як «кладуться» хрестики на полотно. І хоча сам у дитинстві не вишивав, гарну вишивку дуже люблю. Усі добре знаємо: вишивка — краса України. А Україна не лише красива, а ще й міцна. Як сталь! І я придумав, що красу можна поєднати з міццю. Тобто робити прикраси зі сталі і прикрашати їх вишивкою. Найпершою роботою стала «Пектораль» — прикраса на шию. Ми з друзями довго над нею працювали. Та найголовніше, я знав, що певна частина коштів від проданих прикрас піде на підтримку ЗСУ. А коли волонтери почали організовувати і проводити розіграші та аукціони, із задоволенням віддавав якісь вироби на благодійність.

— Щоб робити таку красу, спочатку, мабуть, треба було вкласти кошти?

— Так. Ми з дружиною збирали на квартиру. І хоча назбирали не дуже багато, усі 3,5 тисячі доларів вклали у розробку прикрас і створення невеликої майстерні «Пан Клим». Моя дружина внесла дуже великий вклад в створення і розвиток майстерні. Розробила унікальну техніку вишивки по металу допомагала розробляти всі прикраси.

Можу похвалитися, що «Пан Клим» і сам часто проводить розіграші своїх виробів. До прикладу, хлопці з фронту нам передають гільзи, ми робимо у них отвори і вишиваємо на цих гільзах. Таким чином стимулюємо збір коштів на потреби військових.

— Яка цінова політика ваших виробів?

— Маємо прикраси від 400 гривень до 3 тисяч. Усе залежить від затраченого матеріалу, розміру прикраси, техніки виконання і часу. За неповні півтора року маємо напрацьовану базу постійних клієнтів — поціновувачів виробів, у яких поєднані краса і міць. От недавно брали участь у ярмарку, де до команди шанувальників такого мистецтва додалося, мабуть, ще з півтори сотні. Окрім того, наші прикраси вже є у США, Канаді, Новій Зеландії і, звісно, у Польщі, Іспанії, Італії…Тож наша ідея сили і краси України розповсюджується по всьому світу.

— А скільки часу витрачаєте на один виріб?

— У процесі виготовлення залучено кілька осіб. Треба вирізати, до прикладу, браслет, пошліфувати, полакувати, а потім ще вишити… Іноді набір виготовляємо протягом цілого дня, іноді й довше. Усе залежить від складності роботи…

Схожі новини