Передплата 2024 «Добра кухня»

За кілька кроків до менопаузи

Усе, що потрібно знати жінкам про труднощі перименопаузи — періоду, який може тривати від 1 до 10 років

Перименопауза – природний етап процесу старіння організму жінки. Його неможливо уникнути, але можна полегшити. Ілюстрація Onlymyhealth.
Перименопауза – природний етап процесу старіння організму жінки. Його неможливо уникнути, але можна полегшити. Ілюстрація Onlymyhealth.

Якщо вам від 45 до 55 років, ви вже могли ознайомитися з припливами, нічною пітливістю й сухістю слизових оболонок статевих органів. Але чи чули ви про мозковий туман та емоційні «гойдалки»? Це типові симптоми перименопаузи, які часто ігнорують…

Завдяки науковцям, які проводять дослідження (пе­редусім американським і британським), в останні роки люд­ство багато дізналося про те, що відбувається з жіночим організ­мом, коли він переходить від актив­ного репродуктивного віку до віку, коли відтворення вже неможливе. Прояви, які раніше не пов’язували з менопаузою, нарешті отримали більше уваги медиків.

Що таке перименопауза, як зауважити в себе її симптоми та як на них реагувати, пояснює до­свідчена лікарка, гінекологиня Анетт Тоннес Педерсен, яку цитує норвезьке видання iForm.

Що таке перименопауза

Це — медичний термін на по­значення періоду перед менопау­зою, який також часто називають «ранньою менопаузою». Він скла­дається з двох слів: «пери» і «ме­нопауза».

Менопауза у жінки настає, якщо від останньої менструації минув рік. Після цього така жінка вже не може мати дітей. «Пери» означає «навколо», тому перименопауза означає період навколо, а точніше — роки перед останньою менструа­цією. Яєчники починають працюва­ти нестабільно. Крива вироблення гормонів постійно прямує то вгору, то вниз, що може призводити до появи дискомфортних відчуттів.

В якому віці починається

Це індивідуально, але зазви­чай у 45−55 років. Перименопауза може наставати за 5−10 років до припинення менструацій, й коли це трапиться, залежить від того, наскільки добре працюють ваші яєчники, що, своєю чергою, зале­жить від того, скільки яйцеклітин у вас залишилося.

Чи знаєте ви, що…

Багато жінок так і не дізнаєть­ся, коли в них «по-справжньому» була остання менструація. Якщо ви користуєтеся протизаплідними засобами, такими, як таблетки чи гормональна внутрішньоматкова спіраль, це може «замаскувати» вашу власну біологію, оскільки вони провокують затримку регу­лярних кровотеч.

Як проявляється

Перелік симптомів є довгим, оскільки коливання жіночих стате­вих гормонів, зокрема естрогену та прогестерону, впливає на весь організм.

Є ознаки, які майже виключно пов’язують з менопаузою (і це ті, які ми знаємо найкраще). А є такі, які може спровокувати менопау­за, але не тільки вона.

Характерні симптоми перименопаузи

Деякі прояви можуть бути безпо­середньо пов’язані з перименопау­зою, та їх рідко пов’язують з іншими причинами, особливо, якщо вони виникають у жінок у 40−50 років.

Нерегулярні кровотечі

Менструація починається не тільки на кожен 28-ий день. У графіку все частіше трапляються збої, коли перерви між менструа­ціями стають коротшими, й у жін­ки може бути як рясна кровотеча, так і кров’янисті мажучі виділення.

Це відбувається тому, що ор­ганізм продовжує продукувати естроген, а овуляція вже не на­стає. Результатом є нестабіль­ність слизової оболонки матки, яка постійно кровоточить.

Припливи

Ви відчуваєте раптовий прилив тепла у всьому тілі, й це триває при­близно хвилину. Ви активно пітнієте, а ваше обличчя червоніє. Вас також може турбувати нічна пітливість.

Це відбувається тому, що робо­та внутрішнього термостата мозку, який зазвичай регулює темпера­туру навколишнього середовища, внаслідок гормональних коливань порушується. Це дуже типовий симптом менопаузи.

Сухість слизових оболонок

У нормі водний баланс піхви та уретри підтримується естрогена­ми. Але коли рівень цього гормону постійно коливається або знижу­ється, це може призвести до сухос­ті й свербіння слизових. Результат — цистит та біль під час сексу (через нестачу вагінального секрету).

Менш поширені ознаки перименопаузи

Не всі симптоми можна при­писати перименопаузі. Деякі з них можна пояснити іншими подіями, що відбуваються у нашому житті. Наприклад, стресами чи депресією.

Розлади сну

Проблеми із засинанням й час­ті пробудження вночі, зокрема через нав’язливі думки, можуть становити серйозну проблему для жінок, що входять у період пе­рименопаузи.

Кортизол допомагає підтри­мувати внутрішній циркадний ритм організму. Коли рівень цього гормону падає, цикл сну порушу­ється, а здатність справлятися зі стресом знижується.

Мозковий туман

Відчуття, ніби блукаєш у тумані й не можеш зорієнтуватися. Стає важче запам’ятовувати нову ін­формацію, вчитися, концентрува­тися та зосереджуватися.

Донедавна вчені пов’язували це з розладами сну, але сьогод­ні дійшли висновку, що причина може критися у різких коливан­нях рівня естрогену під час ме­нопаузи або нічних припливах.

Зниження статевого потягу

У більшості жінок знижується лібідо у період перименопаузи. Чому бажання займатися сексом зникає? Цьому може бути кілька пояснень. Наприклад, стреси на роботі, коли стає складніше ви­конувати велику кількість завдань одночасно, або ж зниження рівня тестостерону у партнера.

Болі в суглобах

Зазвичай больові відчуття ло­калізуються не лише в одному су­глобі, а симетрично — в обох руках, колінах чи стопах. Біль у суглобах може спричинятися остеоартри­том, але якщо він виникає під час менопаузи, то причиною найчас­тіше є коливання рівня естрогену.

Збільшення ваги

Раніше жир відкладався у гру­дях і на стегнах. Коли рівень естро­гену знижується, а тестостерон деякий час залишається на тому ж рівні, що й раніше, це призводить до маскулінізації обрисів тіла — фі­гура переходить від форми «груші» до форми «яблука», що до певного віку більш притаманно чоловікам.

Емоційна лабільність

У вас не буде депресії, бо пе­рименопауза є складовою при­родного процесу старіння. Але ви можете відчувати ті самі перепади настрою, які відчували раніше, у різні дні менструального циклу.

Деякі жінки описують це на підвищену чутливість, коли й по­зитивні, і негативні емоції відчува­ються сильніше, ніж до цього.

Коли чекати погіршення са­мопочуття

Це — індивідуально, але ви роз­пізнаєте перименопаузу за таки­ми симптомами:

  • на початку це будуть нерегу­лярні менструальні кровотечі;
  • далі, впродовж всього «пе­рехідного» періоду, — болі в сугло­бах й порушення сну;
  • у кінці - сухість слизових оболонок.

Чому настає перименопауза

Яєчники перестають стабільно продукувати гормони. Яєчники — це своєрідна фабрика гормонів. Протягом усіх років регулярних менструацій вони гарантують, що вироблення естрогену точно від­повідатиме вашому циклу.

Це означає, що рівень естроге­ну поступово підвищується у пер­ші 10 днів циклу до настання ову­ляції, після чого знижується. Якщо яйцеклітина не була запліднена, вона вимивається з кровотечею, і цикл починається спочатку.

Але в якийсь момент, коли за­пас яйцеклітин вичерпується, ви­роблення гормону виходить з-під контролю. Яєчники по черзі виро­бляють занадто багато або занад­то мало естрогену. Саме ці гормо­нальні коливання й призводять до появи ознак перименопаузи.

Проблема жінок полягає в тому, що в них є період бурхливих гор­мональних коливань, який почина­ється вже у 40 років, а коли настає менопауза — продукування стате­вих гормонів падає до мінімуму. У чоловіків також зменшується ви­роблення статевих гормонів, але це відбувається повільно. Біологіч­но це дві дуже різні речі.

Синтез естрогену

Естроген продукується яєчни­ками та виконує дві функції:

  • сприяє дозріванню яйцеклі­тин і викликає овуляцію, щоб ви могли завагітніти;
  • загалом підтримує здоров’я.

Тому нестабільне вироблення цього гормону не тільки впливає на можливість завагітніти, а й за­галом впливає на весь організм.

Спочатку знижується фертиль­ність (зауважте: ваші яєчники при цьому все ще продовжують син­тезувати естроген), а вже потім з’являються прояви перименопаузи.

Скільки триває перименопауза

Немає двох однакових пери­менопауз. Цей період може бути як довгим, так і коротким. Він може супроводжуватися багать­ма симптомами, невеликою їх кількістю або взагалі не мати жод­них проявів. У вас можуть бути одні ознаки, але не бути інших.

Неможливо також точно спрог­нозувати, скільки буде тривати ваша перименопауза — один чи десять років.

Яка кількість жінок потерпає від симптомів перименопаузи

  • 1/3 не відчувають нічого.
  • 1/3 мають один або кіль­ка симптомів, які вони можуть контролювати.
  • 1/3 мають прояви, які суттєво погіршують якість життя.

«Чи могла в мене початися перименопауза, якщо у мене досі нормальні місячні?»

Так, у вас можуть бути регуляр­ні менструації, але, ймовірно, за таких умов у вас будуть також інші ознаки того, що рівень гормонів по­чав аномально коливатися. Зміни в менструальному циклі з’являються зазвичай першими, але не завжди.

Як діагностують перименопаузу

Фахівець докладно розпитає вас, які симптоми ви відчуваєте, коли вони виникають та який сту­пінь дискомфорту викликають.

  • Аналізи крові показують од­номоментну картину рівня гор­монів, тому їх самих собою не­достатньо, щоб говорити про перименопаузу.
  • Лікарі загальної практики зосереджені переважно на тому, щоб виключити серйозне захво­рювання, і в цьому контексті про­яви перименопаузи можуть не по­трапити в поле зору їхньої уваги.
  • У різні дні ви можете по-різному відчувати біль і диском­форт: один раз більше, інший — менше.

Підказка

Знайдіть спеціаліста, який до­поможе вам подолати пробле­ми, пов’язані з перименопаузою. Знання про цей особливий пері­од у житті кожної жінки постійно змінюються, і від терапевтів та гінекологів вимагають постійно­го професійного вдосконалення, щоб вони були в курсі сучасних методів лікування.

Коли потрібно звернутися по медичну допомогу

Це залежить від того, наскільки вираженою є клінічна картина. Ви самі повинні відчувати, коли вам може знадобитися лікування, але пам’ятайте, що призначити гормо­нальну терапію може тільки лікар.

Підказка

Добре підготуйтеся до розмови з фахівцем. Упродовж 2−3 тижнів перед консультацією ведіть щоден­ник, куди записуйте всі симптоми, які відчуваєте, їхню інтенсивність і тривалість. Якщо у вас була нети­пова кровотеча або інші виділення, занотуйте, коли та якими вони були.

Як лікують перименопаузу

Прояви перименопаузи не слід розглядати як хворобу, й пом’якшувати їх слід на етапі, коли вони викликають найбільше занепокоєння. Тут може стати в пригоді медикаментозна гормо­нальна терапія:

  • Таблетки, пластир або гель. Гормональні препарати містять зазвичай і естрогени, і прогести­ни, й найкращим способом до­ставки гормонів вважається тран­сдермальний, тобто через шкіру.
  • Вагінальні супозиторії, крем чи кільце з естрогеном. Але діють ці за­соби лише локально (в піхві). Вони не допоможуть за загальних скарг, які супроводжують менопаузу.
  • Безкровна гормональна те­рапія призначається, якщо після менопаузи минуло вже кілька ро­ків. Якщо ні, тоді призначається повторне лікування, наслідком чого є кровотеча, схожа на мен­струальну, яка повторюється, на­приклад, кожні три місяці.

«Чим я можу допомогти собі»

Гормони в будь-якому разі ко­ливатимуться під час перимено­паузи вгору та вниз. Єдине, що можна з цим зробити, — почати приймати гормони.

Але ось кілька порад, які дозво­лять покращити самопочуття:

Спостерігайте за вагою.

Дослідження демонструють, що у жінок, які страждають від ожиріння, частіше бувають при­пливи та вони більше пітніють вночі.

Киньте курити.

У жінок-курців також частіше виникають проблеми з приплива­ми й нічною пітливістю.

Висипляйтеся.

Зашторте вікна. Спати лягайте в один і той же час. Спіть з відчи­неним вікном і бажано — у власній спальні. Це збільшить вашу ви­тривалість.

Зміцніть свої м’язи.

Силові тренування зроблять вас сильнішою, щоб ви могли про­тистояти зменшенню кісткової та м’язової маси.