Передплата 2024 «Добра кухня»

Люди зі світлим типом шкіри частіше хворіють на меланому

Меланома — найагресивніше онкологічне захворювання шкіри. Ця недуга небезпечна тим, що може метастазувати практично у всі органи через лімфу та кров. Щороку її діагностують у тисяч людей у світі. Відтак у Львівській області на медичному обліку перебувають 2060 людей з цим діагнозом

Фото з архіву Ігоря Дмитрика.
Фото з архіву Ігоря Дмитрика.

Лише за три місяці цього року на Львівщині виявили 38 нових випадків захво­рювання. Серед них у 14 людей недугу виявили під час профо­глядів. Про розвиток хвороби у І (першій) та ІІ (другій) стадіях свій діагноз дізнались 23 людини, у ІІІ (третій) — 5, і одна людина почу­ла про нього, перебуваючи вже у IV стадії. На жаль, у пізніх стадіях лікування цього типу раку є над­звичайно важким і тривалим для пацієнта та дуже дороговартісним для держави.

Про ці та інші факти розповідає завідувач відділення пухлин м’яких тканин Львівського он­кологічного регіонального лі­кувально-діагностичного цен­тру Ігор Дмитрик (на фото разом зі своєю 82-річною пацієнткою), щоб привернути увагу людей до цієї проблеми і вкотре нагадати про те, що здоров’я кожної лю­дини є безцінне і потрібно його берегти.

— Ігорю Івановичу, ви неодноразово наголошували, що меланома — це один із найагресивніших та найнебезпечні­ших видів онкологічного захворюван­ня. У чому саме це проявляється та які ознаки недуги?

— Небезпека меланоми полягає в тому, що останнім часом вона досить часто по­чала вражати людей молодого віку. Також упродовж останнього десятиліття випадки захворювання почастішали. Тому важливо вчасно діагностувати та звернутися по до­помогу до лікаря.

Меланома може розповсюджуватися через лімфу та кров майже в усі органи. Її метастази можуть поширюватись у лімфа­тичні вузли, легені, печінку, кістки та навіть у головний мозок. Тому ми, лікарі, нагадуємо: якщо помітили асиметрію родимки, нерів­ний або нечіткий її край, швидке збільшення в розмірах, наявність кількох кольорів в од­ній родимці, діаметр утворення перевищує 5 мм, або ж є інші зміни на шкірі, обов’язково зверніться до лікаря.

— Чи можете розповісти про основні фактори ризику розвитку меланоми шкіри?

— Є кілька чинників, котрі можуть під­вищити ризик захворіти на це онкологічне захворювання.

Насамперед, це надмірний вплив уль­трафіолетового випромінювання (вплив сонця, відвідування соляріїв). Люди, які часто засмагають, мають більший ризик захворіти на рак шкіри.

Серед тих, хто у групі ризику, — чоловіки та жінки, які мають на шкірі багато роди­мок. Цей ризик росте тоді, коли доброякіс­ні новоутворення постійно травмуються — чи то при голінні, чи при носінні одягу.

Більша ймовірність розвитку захворю­вання у людей, які мають світлий тип шкі­ри, світлий колір очей та руде волосся, бо у світлої шкіри більша схильність до соняч­них опіків.

Окрім того, не слід відкидати сімейний анамнез хвороби. Якщо хтось із близьких родичів мав меланому, ризик захворіти збільшується.

Також хочу назвати ще один чинник — це вік. У старшому віці шанси захворіти на меланому збільшуються через те, що імунна система через низку факторів стає більш ослабленою.

Проте перелічені чинники зовсім не означають, що недуга обов’язково розви­неться. Вони є лише свідченням того, що ризик її виникнення збільшується. Тому раджу регулярно оглядати свої шкірні по­криви та проходити медичні огляди. Саме це може допомогти виявити хворобу на ранніх стадіях та повністю її перемогти!

— Чи можете розповісти про один із прикладів вдалого подолання недуги?

— Так, зовсім недавно спеціалісти Львівського онкоцентру видалили 82-річ­ній львів'янці одночасно дві меланоми, що розвивалися незалежно одна від одної.

Пацієнтка, звернувшись до лікарів, роз­повіла, що наприкінці 2022 року помітила дві невеличкі пігментні плями: одну — на передпліччі, другу — на стопі. За її слова­ми, спочатку вони її не турбували, тому вона не звертала на них увагу. Згодом ці плями почали збільшуватися, але, як час­то у нас трапляється, жінка думала, що це мине. І якщо на руці пляма не турбувала, то на стопі вона почала рости і завдавати хворій дискомфорту. До сімейного лікаря вона звернулася тоді, коли пляма почала кровити. Спеціаліст скерував жінку до он­колога.

Наприкінці 2023 року пацієнтка потра­пила до Львівського онкоцентру. Лікарі нашого відділення пухлин м’яких тканин запідозрили у неї одразу дві меланоми, які розвивалися незалежно одна від одної. Після низки обстежень пацієнтку проопе­рували.

Ми хотіли зменшити навантаження на організм пацієнтки, тож провели симуль­танну (поєднану) операцію. Їй видалили утвір правого передпліччя та утвір на пра­вій стопі. Крім цього, зробили пацієнтці аутодермопластику, тобто взяли клаптик шкіри зі стегна і пересадили на стопу, щоб закрити дефект, що виник внаслідок вида­лення пухлини. Також під час операції зро­били біопсію сторожового лімфатичного вузла.

При гістологічному дослідженні фахівці виявили у вузлі метастази, тож наступним етапом лікування стало видалення лімфа­тичних вузлів у пахово-стегновій ділянці.

Зараз жінка відновилася після хірургіч­ного лікування та в подальшому потребу­ватиме системної терапії. У свої 82 роки пацієнтка енергійна, життєрадісна і пози­тивно налаштована.

Отож, як бачимо, за вчасного звернен­ня до лікаря недугу можна успішно подо­лати. Тому не зволікайте, бачачи переліче­ні симптоми, і не ігноруйте фахівців.

Схожі новини