Передплата 2024 ВЗ

Що нового з призначенням субсидій?

Декому доведеться звернутися із заявою у Пенсійний фонд

Фото: ТСН
Фото: ТСН

15 квітня в Україні завершився опалювальний сезон, відтак Пенсійний фонд призначає субсидії на неопалювальний період — з 1 травня по 30 вересня. Практично всім споживачам, які отримували субсидію, її перепризначать автоматично. Але за умови, якщо не змінилися дані про їхній майновий стан чи склад родини. Про це журналістці «ВЗ» розповіла керівник відділу Управління обслуговування громадян ГУ Пенсійного фонду України у Львівській області Любов Ключник.

— Любове Йосипівно, тобто українцям, які отримували субси­дію, можна не переживати — все буде перераховано автоматично?

— Не всім. Із 1 травня, відповідно до нормативно-правових актів, пере­рахунок субсидій на неопалювальний період органи ПФУ здійснюють в ав­томатичному режимі. Проте декому все-таки доведеться звернутися по субсидію на неопалювальний період.

Нагадаю, житлова субсидія для оплати таких комунальних послуг, як постачання теплової енергії, центра­лізоване, автономне опалення, по­стачання й розподіл газу, на неопа­лювальний період не призначається. Субсидія розраховується для опла­ти згаданих компослуг лише на опа­лювальний сезон — з 16 жовтня по 15 квітня включно (у жовтні й у квіт­ні - на пів місяця). Але є категорія одержувачів житлової субсидії, яким обов’язково потрібно повторно по­дати документи, якщо розраховують на субсидію у неопалювальний пері­од. Ідеться про домогосподарства, у складі яких є внутрішньо переміще­ні особи, які орендують житлові при­міщення (й отримували субсидії саме для оплати комунальних послуг в орендованому житлі). А також — про ті домогосподарства, в яких кількість членів сім'ї, які фактично прожива­ють, відрізняється від кількості заре­єстрованих.

— Тобто сім'я, яка живе в орен­дованій квартирі і має невеликий дохід, може розраховувати на суб­сидію?

— Так, може. Субсидія може при­значатися одному з членів родини, які не зареєстровані в будинку чи кварти­рі, але орендують їх. Для оформлен­ня субсидії потрібен договір найман­ня. Проте якщо людина є внутрішньо переміщеною особою, то житлову субсидію може бути призначено і без укладеного договору оренди житла. У такому випадку потрібно звернутися з заявою до Пенсійного фонду Укра­їни у будь-який зручний спосіб.

— До якого числа можна подати документи?

— У разі подання заяви протягом двох місяців з початку неопалюваль­ного сезону (до 30 червня) житло­ва субсидія призначається з початку цього періоду, тобто з 1 травня. Коли ж документи подати після 30 червня, то субсидія призначатиметься вже з дати звернення.

— Чи можуть відмовити у при­значенні субсидій на неопалю­вальний період?

— Звісно. Якщо у людини, яка про­сить субсидію, на депозитному бан­ківському рахунку є сума, що переви­щує 100 тисяч гривень, або за останні 12 місяців ця особа здійснювала по­купку на суму 50 тисяч гривень, тоді їй буде відмовлено. Не призначається також субсидія, якщо є заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг.

Схожі новини